• Classic malts of scotland Whisky cardhu 12yo 0,7 l. (5000267102573) - Galeria produktu
  • Classic malts of scotland Whisky cardhu 12yo 0,7 l. (5000267102573) - Foto produktu
  • Classic malts of scotland Whisky cardhu 12yo 0,7 l. (5000267102573) - Foto Classic malts of scotland Whisky cardhu 12yo 0,7 l. (5000267102573)
  • Classic malts of scotland Whisky cardhu 12yo 0,7 l. (5000267102573) - Fotografia
  • Classic malts of scotland Whisky cardhu 12yo 0,7 l. (5000267102573) - Zdjęcie Classic malts of scotland Whisky cardhu 12yo 0,7 l. (5000267102573)

Zdjęcia produktu

Alkohole

Whisky cardhu 12yo 0,7 l (Classic Malts of Scotland)

Opinie / recenzje

Brak danych

Podstawowe dane

  • Kategoria: Artykuły spożywcze » Alkohole
  • Marka: Classic Malts of Scotland
  • Numer EAN/GTIN: 5000267102573
  • Stan magazynowy: Produkt niedostępny
Więcej cech produktu

Skrócony opis

Cardhu, czyli "czarna skała", to whisky ze środkowego Speyside, z gorzelni wzniesionej w 1824 roku na wzgórzu Monnoch Hill. Nieraz nazywana "kobiecą" ze względu na łagodny i...

Promocja dla Ciebie

Najlepsza cena w bazie: Brak produktu Oferta przygotowane przez sklep: Przejdź do sklepu Podobne produkty

W celu dostarczenia konkurencyjnej ceny zostało przejrzane zestawienie setek sklepów internetowych. Bardzo nam przykro, ale żaden partner obecnie nie ma w magazynie produktu Classic malts of scotland Whisky cardhu 12yo 0,7 l. (5000267102573). Stany magazynowe w dziale Alkohole są aktualizowane z kilkuminutowym opóźnieniem, zapraszamy za kilka minut.

Pełny opis Classic malts of scotland Whisky cardhu 12yo 0,7 l. (5000267102573)

Cardhu, czyli "czarna skała", to whisky ze środkowego Speyside, z gorzelni wzniesionej w 1824 roku na wzgórzu Monnoch Hill. Często nazywana "kobiecą" ze względu na łagodny i czarujący bukiet,także dlatego, iż gorzelnią od początku istnienia kierowały kobiety. Słynie jako szczególnie subtelny napój o słodkim smaku zielonych i żółtych owoców, stanowiący zarazem główny element blendów Johnnie Walker. Wersja 12-letnia cieszy się olbrzymią popularnością zwłaszcza na południu Europy - tak wielką, iż na początku XXI w. Wyprzedały się wszystkie jej zapasy. Kolor: bursztynowy z miodowymi refleksami. Zapach: słodki, owocowy z nutami tostowanego ananasa, gruszek w miodzie i świeżego melona. W głębi trawa, siano, mango, trochę słodu, rodzynki - całość nad wyraz obiecująca i zachęcająca. Dodatek wody uwalnia lekki aromat dymu. Smak: jedwabiście gładki, słodki; mnóstwo akcentów melona i mango, miodu, brzoskwini i bananów w toffi; w tle niuanse suszonych owoców i dużo aromatycznej wanilii. Whisky jest przystępna, a jednocześnie wystarczająco złożona, żeby nie zawieść wygórowanych pragnień. Finisz: gładki, owocowy z nutami rodzynek i miodu, orzechów i dębu.

Cardhu 12 YO nagrodzono m.in. Podwójnym złotym medalem na San Francisco World Spirits Competition 2011 i metalicznym medalem na International Spirits Challenge 2014.

Cardhu to jedna z najstarszych gorzelni w Speyside. Funkcjonuje od 1811 roku, ale w ciągu dwustu lat istnienia jej charakter zmienił się wyjątkowo. Jak to niejednokrotnie bywa, początkowo całe przedsięwzięcie było tyleż skromne, co nielegalne: ot, para szkockich rolników, John i Helen Cumming, postanowiła rozszerzyć nieco dotychczasową działalność. John trudnił się zresztą jeszcze jedną profesją - przemytem. Nie wiadomo, które tym razem wyszło z inicjatywą, lecz liderką szybko została Helen. Nie tylko zawiadywała rodzinnym biznesem, ale i wyrosła na ważną postać w środowisku - wcale licznym - miejscowych bimbrowników. Przyjęło się bowiem, iż gospodarstwo Cummingów - i działająca przy nim w charakterze przykrywki piekarnia - pełnić ma funkcję punktu wczesnego ostrzegania przed urzędnikami skarbowymi. Dla tego celu wypracowano choćby specjalny system komunikacji za pomocą barwnych flag. Zadaniem Helen było zaś jednocześnie zaalarmować wspólników i przetrzymać urzędników jak najdłużej, sabotując tym samym kontrolę.

Po uchwaleniu ustawy sankcjonującej legalną produkcję whisky i nakładającą na gorzelników optymalny podatek, co miało miejsce w 1823 roku, Cardhu bezzwłocznie, jako pierwsza w Speyside, otrzymała licencję. W przeciwieństwie do subtelnie delikatnego trunku, który znamy współcześnie, jej ówczesne wyroby były raczej bezkompromisowe, ostre i niezbyt wyrafinowane. Sytuacja uległa zmianie za sprawą synowej Helen, Elizabeth Cumming, która przejęła schedę po śmierci teściowej. Elizabeth ujawniła naturalny talent jednocześnie do whisky, jak i handlu: w 1884 roku odprzedała starą i dość prymitywną aparaturę Williamowi Grantowi, który przymierzał się do otwarcia gorzelni Glenfiddich w Dufftown, obstalowała dla Cardhu nowy, nowocześniejszy sprzęt, wyjątkowo rozwinęła dotychczasową działalność i - z zasady - odmieniła smak trunku. To, co było niegdyś równie proste i siermiężne jak wykorzystywana aparatura, stało się nagle ulubionym destylatem firm wytwarzających mieszanki, a single malta pod marką własną Cardhu można było kupić w Londynie już w 1888 roku.

Pięć lat później gorzelnię nabył na własność John Walker & Sons. Elizabeth Cumming postawiła twarde warunki: miejscem nadal mieli zarządzać członkowie rodziny, a przedstawiciel Cardhu uzyskał miejsce w radzie nadzorczej firmy. Dzięki późniejszym inwestycjom gorzelnia podwoiła liczbę kolumn destylacyjnych do czterech (1897), a w XX w. Doszły jeszcze dwa (1960). Rozwój szedł w parze z potrzebami: destylaty z Cardhu stały się bowiem podstawą coraz szerszej gamy whiskies firmy Johnnie Walker. Mocy przerobowych nie za każdym razem zresztą wystarczało; na początku XXI w., nie chcąc zawieść oczekiwań konsumentów, właściciele Cardhu eksperymentowali z ideą "vatted malt" (mieszanki single maltów z zróżnicowanych gorzelni, ale o jednolitym charakterze), a ponieważ sprawa wzbudziła kontrowersje, konieczna stała się nowelizacja prawa. Tak właśnie, za sprawą Cardhu, narodziła się whisky rodzaju blended malt.

Po tej niezbyt fortunnej przygodzie Cardhu wróciła do produkcji single maltów. Jedyna szkocka gorzelnia, którą grubo ponad pół wieku kierowały kobiety, słynie dziś ze swego rześkiego, trawiasto-ziołowego bukietu, który w toku maturacji nabiera odcieni pomarańczy i gorzkiej czekolady. Cardhu stawia na jakość, nie prędkość: proces fermentacji jest długi i trwa 75 godzin, destylacja zachodzi powoli, a trunek często wchodzi w reakcję z miedzią. Whisky powstaje z słodu lekko suszonego dymem torfowym, toteż nut dymnych - choć są - nie czuć w niej dużo. Świeży destylat ma 71% alk., w momencie beczkowania - 63,5%.

Parametry produktu

Kategoria

Alkohole

Producent

Classic Malts of Scotland

Rodzaj

Whisky

Pojemność

0.7 l

Opinia użytkowników

-

Recenzje / opinie użytkowników

Jeśli tylko udało Ci się skorzystać z produktu Classic malts of scotland Whisky cardhu 12yo 0,7 l. (5000267102573) podziel się z odwiedzającymi oceną i opinią. Poinformuj innych czy relacja jakości do ceny jest dobra, jakie są Twoje ze stosowania oraz czy jesteś zadowolony z produktu.

Dodaj ocenę lub dłuższą recenzję:

Imię
Ocena
Tytuł
Opinia

Classic malts of scotland Whisky cardhu 12yo 0,7 l. (5000267102573) nabędziesz w sklepch

Przed wytypowaniem sklepu, gdzie nabędziesz Classic malts of scotland Whisky cardhu 12yo 0,7 l. (5000267102573) weź pod uwagę recenzje firmy, oraz dodaj koszt wysyłki. Jeśli masz szczegółowe pytania, które dotyczą specyfikacji produktu - adresuj je bezpośrednio do sklepu lub producenta Classic Malts of Scotland.