Brak danych
Jameson: znana irlandzka producent z długą historią whiskey Jameson jest jedną z najmocniej znanych irlandzkich marek. Jej istnienie rozpoczęło się w 1780, kiedy to John Jameson otworzył swoją...
Aby dostarczyć Ci najkorzystniejszą cenę zostało sprawdzone zestawienie ogromnej ilości sklepów i hurtowni on-line. Bardzo nam przykro, ale ani jeden z partnerów na tę chwilę nie ma na stanie produktu Whiskey Jameson 40% 4,5 l kołyska, ZC38C-275A3. Asortyment w sekcji Alkohole jest uaktualniany w czasie rzeczywistym, zapraszamy za jakiś czas.
Jameson: słynna irlandzka firma z długą historią
whiskey Jameson jest jedną z najmocniej znanych irlandzkich marek. Jej istnienie rozpoczęło się w 1780, kiedy to John Jameson otworzył swoją pierwszą destylarnię w Dublinie.
Potomek znanych marynarzy zapoczątkował tradycję potrójnych destylacji irlandzkich whiskey. Eksponuje ona Jamesona na tle amerykańskich whiskey, które są na ogół destylowane tylko raz, a także szkockich, które zwyczajowo są destylowane dwukrotnie. W Irlandii jednym z sekretów produkcji napoju jest powolna, potrójna destylacja w miedzianych alembikach. Metoda ta zagwarantuje łagodność oraz krągły smak.
Jameson wyprodukowany jest aktualnie w destylarni Midleton w hrabstwie Cork. Pierwotna destylarnia powstała jednak w Dublinie i nazywała się Bow Street Distillery. W 1810 roku jej nazwa została przemianowana na obecną (Jameson Distillery). Wówczas nazywana była przez niektórych „miastem w mieście" ze względu na swoje duże rozmiary (zajmowała ponad 2 hektary ziemi, a na jej terenach znajdowały się kuźnia oraz tartak).
w trakcie prohibicji w USA dostawy irlandzkiej whiskey za ocean zostały wstrzymane, co sprawiło,producent była zmuszona wejść w spółkę z Cork Distilleries Company. W 1971 roku destylarnia Jameson została zamknięta. Produkcja została przeniesiona do New Midleton i tak pozostało do dziś. Gorzelnia przez dekady istnienia wypracowała unikalną recepturę, która doceniana jest przez krytyków i smakoszy whiskey na całym świecie.
Trzykrotnie destylowana irlandzka whiskey
Do produkcji whiskey gorzelnia stosuje słodowany i niesłodowany jęczmień i inne zboża. Ponadto na każdym etapie produkcji szczególnie znaczną rolę odgrywa w dodatku woda, którą destylarnia Midleton czerpie z rzeki Dungourney. Jęczmień jest mielony i słodowany na miejscu. Przed modernizacją firmy stosowano mielenie na mokro, które polegało na tym, iż ziarno było poddawane obróbce parą oraz moczone w gorącej wodzie. Od 2012 roku ziarno jest mielone na sucho przy użyciu młynów młotkowych.
Jameson destylowany jest trzykrotnie, a do tego procesu wykorzystuje się aż siedem alembików. Destylaty umieszczane są następnie w beczkach rozmaitego rodzaju, od dębowych po beczki po sherry, jednak stosunek jednych do drugich nie jest znany. Płyn dojrzewa przez co najmniej 3 lata, nabierając różnorodnych różnorodnych nut smakowych z beczek. Gdy whiskey zbożowa i słodowa osiągną już idealny smak i wiek, są mieszane poprzez specjalistę. Ostatnim etapem jest butelkowanie z mocą 40% alkoholu.
Jameson: nadzwyczajny stosunek jakości do ceny i liczne nagrody
Whiskey Jameson uznawana jest za perfekcyjną reprezentację w swojej kategorii. Napój jest przystępny w przystępnej cenie, a specjaliści prowadzący i jej gorzelnicy stale udowadniają z każdą kolejną odsłoną Jamesona, iż nie ma on sobie równych na światowym rynku alkoholi.
producent została wielokrotnie nagrodzona w wielu konkursach, takich jak The Irish Whiskey Masters, International Wine & Spirit Competition, San Francisco World Spirits Competition i w Jim Murray's Whiskey Bible. Zyskała w nich ogromną ilość złotych, metalicznych, a także brązowych medali.
Zgrabne szkło i etykieta w konwencjonalnym stylu
Pomimo obszernych rozmiarów butelka o pojemności 4,5 l zachowuje swój zgrabny charakter. Jest podłużna i zakończona długą szyjką z bordowym korkiem. Szkło ma kolor ciemnej zieleni, która kontrastuje z beżową etykietą. Obszerny napis „Jameson" jest widoczny z daleka, a specyficzne fonty zaimplementowane na etykiecie sprawiają, iż zachowuje ona swój specyficzny charakter, podobnie jak pełnia smaków i aromatów zawartego w butelce trunku.
Na etykiecie wynajdziemy dane dotyczące typu whiskey oraz roku rozpoczęcia jej produkcji. Dodatkowo znajduje się na niej emblemat firmy Jameson, czyli czerwony kwadrat przedzielony złotą wstęgą z gwiazdą, kotwicami, a także żaglowcem.
konwencjonalne walory irlandzkiej whiskey
Jameson znamionuje się klasycznymi walorami irlandzkiej whiskey, czyli delikatną słodyczą oraz uwodzącymi aromatami kwiatów, wanilii, a także orzechów. Oszałamia wzrok barwą ciepłego złota.
Nos: słodki i miodowy. Wyczuwalne są: marmolada, krówka, ścięta trawa, a także wanilia.
Smak: wyczuwalne są nuty kremu waniliowego, orzechów, herbatników, kwiatów i owoców.
Finisz: o średniej długości. Wyczuwalne są aromatyczne przyprawy i miód lipowy.
Jak degustować?
Jamesonem można delektować się na dużo różnych sposobów. Nadzwyczajnie smakuje w klasycznym wydaniu jako whiskey z lodem albo w formie drinków z whiskey. Warto wypróbować go z piwem imbirowym oraz kawałkiem limonki. Idealnie również w połączeniu z tonikiem.
specyficzny, łagodny smak powoduje, że można go pić w dodatku w shotach.
ciekawym pomysłem jest jeszcze sporządzenie na jego bazie słynnej kawy po irlandzku.
Jeśli tylko miałeś szansę korzystać z prezentowanego Whiskey Jameson 40% 4,5 l kołyska, ZC38C-275A3 podziel się z użytkownikami swoją oceną i opinią. Poinformuj czy relacja jakość / cena jest dla Ciebie na dobrym poziomie, jakie są Twoje wrażenia z użytkowania, a także czy jesteś usatysfakcjonowany z produktu.
Podczas typowania miejsca, w którym nabędziesz Whiskey Jameson 40% 4,5 l kołyska, ZC38C-275A3 zapoznaj się z opiniami firmy, a także dodaj cenę ewentualnej wysyłki i dostawy. Jeśli masz szczegółowe zapytania, które dotyczą specyfikacji produktu - adresuj je bezpośrednio do producenta John Jameson & Son lub sklepu.