Brak danych
Jameson – marka z historią Jameson to zdecydowanie jedna z największych oraz najistotniej znanych marek whiskey na świecie. Jej historia sięga XVIII wieku. To właśnie wtedy John Jameson postanowił...
By zaprezentować Ci najbardziej atrakcyjną cenę przejrzeliśmy kolekcję wielu wielu sklepów on-line. Niestety, ale ani jeden z partnerów nie ma w magazynie w tym momencie produktu John jameson & son Whiskey jameson 40% 0,5l. Asortyment jest aktualizowany w czasie rzeczywistym, zapraszamy później.
Jameson – marka z historią
Jameson to bezdyskusyjnie jedna z największych oraz najmocniej znanych marek whiskey na świecie. Jej historia sięga XVIII wieku. To właśnie wtedy John Jameson postanowił rozpocząć budowę swego biznesu. Jego gorzelnia nosiła wtedy nazwę Bow Street Distillery i powstała w 1780 roku. Jak się okazało, jej nazwa szybko, bo już trzydzieści lat później, została zmodyfikowana na obecną. Gorzelnia charakteryzowała się obszernym rozmiarem: zajmowała ponad 2 hektary ziemi, a na jej terenach znajdowały się dodatkowo tartak i kuźnia.
W czasie prohibicji w USA, gdy wstrzymano tam dostawy irlandzkiej whiskey, destylarnia przeżywała skomplikowane chwile. Ówcześni właściciele weszli więc w spółkę z Cork Distilleries Company. W 1971 roku zakład został zamknięty, a produkcja whiskey została przeniesiona z Dublina do New Midleton. Poprzez dużo lat działalności destylarnia zdążyła jednak wypracować unikalną recepturę, którą stosuje się do produkcji złotego trunku do teraz. W 1975 roku powstała The Midleton Distillery i stała się ona połączeniem trzech firm: John Jameson & Son, The Cork Distilleries Company i John Power & Son. Stara destylarnia Jamesona w stolicy Irlandii zaczęła natomiast pełnić rolę muzeum irlandzkiej whiskey oraz centrum dla użytkowników.
Potrójnie destylowana whiskey jęczmienna z whiskey zbożową
Jameson to whiskey typu blended cechująca się gładkim i niezawodnym smakiem. Zgodnie z ogólnie przyjętymi zasadami dotyczącymi irlandzkiej whiskey jest ona destylowana trzykrotnie, a gorzelnia Midleton wykorzystuje do tego celu aż siedmiu alembików. Trunek powstaje przez zmieszanie potrójnie destylowanej whiskey jęczmiennej z whiskey zbożową, a jego aromat znamionuje słodki zapach słodu jęczmiennego z bogatymi nutami masła i delikatnymi akordami dębu.
zarówno słodowany i niesłodowany jęczmień, jak i inne zboża pełnią niezwykle widoczną rolę w procesie produkcji whiskey Jameson. Jednak oprócz nich bardzo ważną rolę pełni również woda – destylarnia czerpie ją z rzeki Dungourney. Gorzelnia mieli jęczmień, a także słoduje go na miejscu, a od 2012 roku jest on mielony wyłącznie na sucho w młynach młotkowych.
skrupulatnie oczyszczone destylaty umieszczane są w różnych beczkach, pomiędzy innymi dębowych i po sherry, co powiększa złożoność napoju. podczas dojrzewania whiskey (a trwa to co najmniej 3 lata), płyn wychwytuje sporo nut smakowych z beczek. W momencie gdy whiskey słodowa i zbożowa osiągają swój doskonały wiek oraz smak, specjalista zwany Master Blenderem miesza je ze sobą. Na samym końcu odbywa się butelkowanie z mocą 40% alkoholu.
Jameson – klasyka doceniona przez krytyków zamknięta w zgrabnym szkle
Jameson jest uznawany za wspaniałą reprezentację w swojej kategorii. Równocześnie specjaliści prowadzący markę, jak i gorzelnicy z roku na rok udowadniają, iż każda kolejna odsłona tej whiskey nie ma sobie równych na światowym rynku alkoholi. Irlandzki trunek został nieraz doceniony poprzez krytyków oraz zyskał ogromną ilość złotych, srebrnych i brązowych medali. na ogół należy tu wymienić konkursy takie jak: The Irish Whiskey Masters, International Wine & Spirit Competition, San Francisco World Spirits Competition, a także Jim Murray's Whiskey Bible.
Jameson w wersji podstawowej sprzedawany jest w zgrabnej, podłużnej butelce w specyficznym odcieniu ciemnej zieleni. Ma ona długą szyjkę i zakończona jest bordowym korkiem. Etykieta trunku jest beżowa i ukazuje się szczególnie tradycyjnie. Zdobi ją sporej wielkości elegancki napis Jameson, a także złote napisy. Mieszczą się na niej takie dane jak: rodzaj whiskey, sposób destylacji i rok rozpoczęcia produkcji.
Uniwersalna i tradycyjna irlandzka whiskey
Jameson to klasyczna i uniwersalna sugestia, która sprawdzi się dla każdego i przy każdej okazji. Jest lekka i pełna, kusi barwą ciepłego złota, a na dodatek charakteryzuje się znakomitym stosunkiem jakości do ceny.
Nos: słodki i miodowy. Wyczuwalne są aromaty marmolady, krówki, ściętej trawy, subtelnych przypraw i wanilii.
Smak: wyczuwalne są nuty kremu waniliowego, orzechów, herbatników, kwiatów i owoców.
Finisz: o przeciętnej długości. Wyczuwalne są przyprawy, a także miód lipowy.
Jameson – dla kogo?
Jameson sprawdzi się jako napój zarówno dla konesera, jak i dla nowicjusza. Jego esencja jest na tyle gładka, że nie potrzebuje dodatku w postaci wody. Wyśmienicie natomiast nadaje się do wielu koktajli, najczęściej warto wypróbować go w znanej Irish coffee. Będzieznakomicie pasował do piwa imbirowego z kawałkiem limonki czy z tonikiem. Jameson w barach pity jest też często jako shot z dodatkami czy choćby z kieliszka w prostej formie.
Jeżeli miałeś okoliczność korzystać z prezentowanego produktu John jameson & son Whiskey jameson 40% 0,5l podeślij nam ocenę i opinię. Poinformuj innych czy relacja jakości do ceny jest dla Ciebie dobra, jakie są Twoje wrażenia z użytkowania oraz czy jesteś usatysfakcjonowany z produktu.
Przed wytypowaniem sklepu, w którym dokonasz zakupu John jameson & son Whiskey jameson 40% 0,5l obowiązkowo zapoznaj się z opinią danej firmy, oraz dolicz cenę ewentualnej wysyłki i dostawy. Jakiekolwiek szczegółowe pytania dotyczące produktu adresuj prosto do sklepu lub producenta John Jameson & Son.