Niezastąpiony dodatek do ciast i deserów, skarbnica cennych witamin i minerałów. Któż z nas nie lubi rodzynek? Suszone winogrona to najistotniej popularny rodzaj bakalii w naszym kraju. Ich słodki smak powoduje, iż nie można się im oprzeć. Są idealną, energetyczną przekąską, która z powodzeniem zastąpi batony i inne niezdrowe słodkości. Rodzynki nadadzą charakteru także wytrawnym potrawom, dlatego warto eksperymentować z nimi w kuchni.
dużo osób zadaje sobie pytanie dlaczego rodzynki nie posiadają pestek, skoro w winogronach możemy je znaleźć?
akcentuje się dwie podstawowe odmiany rodzynek: nasienne i beznasienne.
Te pierwsze stworzone są z winogron, które zwierają pestki. Są one usuwane w procesie suszenia. W przypadku odmian beznasiennych produkcja jest o sporo łatwiejsza, ponieważ owoce nie zawierają pestek.
Na sklepowych półkach możemy odnaleźć kilka odmian rodzynek. Te ciemne wytworzone są z zielonych winogron. Kolor zmienia się pod wpływem suszenia. Rodzynki białe albo złote zawdzięczają swoją barwę suszeniu w piecach lub dodatkom siarczanów. najszczególniej popularną odmianą są rodzynki sułtańskie. Są nad wyraz miękkie i słodkie. Perfekcyjnie nadają się do słodkich wypieków.
Odmiany rodzynek: - Największą odmianą są rodzynki jumbo. Szczególnie wielkie, nieco bardziej kwaskowe, podobne do suszonych wiśni. Sprawdzą się jako samodzielna przekąska.
- Kolejnym wariantym są koryntki. Dojrzewają w promieniach greckiego słońca i są jeszcze bardziej słodkie i aromatyczne, niż sułtanki.
- Mniej znaną odmianą są rodzynki cybeby. Te zawierają nasiona, posiadają wydłużony kształt i z łatwością ulegają krystalizacji.
- atrakcyjną odmianą są w dodatku rodzynki włoskie, które cechują się muszkatołowym aromatem. Nieraz wykorzystuje się do produkcji wina.
Rodzynki to słodka przekąska, która z powodzeniem może zastąpić niezdrowe słodycze. Oprócz tego, że dodają energii, dostarczają naszemu organizmowi wielu cennych witamin i składników mineralnych. Zawierają jod, który pozytywnie wpływa na pracę tarczycy, a także potas konieczny do korzystnego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego. Są także źródłem błonnika pokarmowego, więc pozytywnie wpływają na układ trawienny. Mogą więc wspomóc walkę z zaparciami. Bada
komponenty: rodzynki 99,5%, olej roślinny 0,5%.