Najwyższej jakości miód tymiankowy o ciemnobursztynowym odcieniu i intensywnym aromacie. Ma słodki smak z lekko kwaśnym posmakiem. Nad wyraz sugerowany w infekcjach górnych dróg oddechowych
Miód tymiankowy jest rzadko spotykany w Polsce. Produkowany poprzez pszczoły z nektaru kwiatów tymianku pospolitego. Doceniany od wieków za liczne atrybuty prozdrowotne. Rekomendowany zwłaszcza w okresie najróżniejszego rodzaju infekcji z uwagi na działanie wspierające walkę organizmu z drobnoustrojami. Miód tymiankowy odznacza się przepiękną bursztynową barwą, dlatego jest nazywany ponadto miodem czerwonym. Jego korzenny smak sprawi,z całą pewnością przypadnie do gustu każdemu.
To w 100 % naturalny miód pszczeli wykonany w Hiszpanii z nektaru kwiatowego rośliny zwanej tymiankiem pospolitym. Za jego oryginalny smak i zapach odpowiada w pokaźnej mierze olejek eteryczny – tymol. Korzenno- ziołowy aromat powoduje, że jest z ochotą użytkowany w kuchni do przygotowywania różnego typu marynat. Co więcej, walory prozdrowotne miodu tymiankowego przeważają nad doznaniami smakowymi. To artykuł sugerowany zwłaszcza dla alergików i osób z problemami ze strony układu oddechowego. Olejek tymolowy w nim zawaraty wykazuje bowiem działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.
Jakie są właściwości zdrowotne miodu tymiankowego MIELINIZATE?
Miód tymiankowy swoje prozdrowotne parametry zawdzięcza przeważnie zawartości olejku tymiankowego. Wykazuje on działanie antyseptyczne, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Dlatego także stanowi doskonałe wsparcie w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych, zapalenia krtani, oskrzeli, a także w stanach przeziębienia i grypy. Miód tymiankowy to źródło przeciwutleniaczy, a także witamin i minerałów, które wspierają pracę całego organizmu. Sugerowany ponadto osobom z dolegliwościami ze strony układu trawiennego. Miód tymiankowy jest skarbnicą wielu cennych witamin (zwłaszcza tych z grupy B) oraz minerałów tj. Wapń, żelazo, miedź, mangan, fosfor, cynk, potas i sód. Wśród innych substancji bioaktywnych wynajdziemy w nim ponadto kwasy ekologiczne i flawonoidy.
Wartości odżywcze i kaloryczność
Miód tymiankowy to zwykle źródło węglowodanów – glukozy i fruktozy (tej pierwszej jest nieznacznie więcej). To także skarbnica wielu cennych minerałów i witamin. Artykuł o pokaźnej wartości odżywczej, który stanowi zdrowszy zamiennik sacharozy. W 100 gramach towaru znajdziemy około 300 kcal. Spożywany w rozsądnych ilościach nie spowoduje nadmiernego przyrostu masy ciała. Węglowodany w nim zawarte są momentalnie metabolizowane i przetwarzane na energię. Dlatego także bez obaw może być stosowany przez osoby odchudzające się i poprzez diabetyków.
Przeciwwskazania do wykorzystywania
Miód tymiankowy z zasady jest korzystnie tolerowany i nie powoduje reakcji alergicznych. Powinny jednak na niego uważać osoby uczulone na tymianek. Nie należy ponadto podawać miodu niemowlętom. Nie ma natomiast przeciwwskazań, co do używania miodu tymiankowego przez kobiety w ciąży.