Miód lipowy ma silny aromat przypominający kwiat lipy. Jest słodki, dość pikantny o ostrym, a choćby lekko gorzkim smaku. Po skrystalizowaniu przyjmuje barwę od białożółtej do złocistożółtej. Posiada olejki eteryczne, garbniki, kwas askorbinowy, cukry, karoten.
Miód lipowy na pewno jest unikatowym pszczelim produktem. Otrzymywany jest on z nektaru pozyskiwanego z kwiatów lipy szerokolistnej lub drobnolistnej. Co atrakcyjne, nektar ten zbierany jest przez pracowite pszczoły na przełomie czerwca i lipca (kiedy to mamy do czynienia z okresem kwitnienia niniejszej rośliny). Warto wiedzieć, iż w gronie dietetyków i specjalistów żywienia, miód lipowy uznawany jest za najcenniejszy z miodów nektarowych dostępnych na polskim rynku. Wszystko to za sprawą niezwykłych właściwości zdrowotnych, które skrywają się w kwiatach lipy. Pokaźną informację stanowi dodatkowo fakt, że niniejszy produkt wykonany jest na ziemiach polskich już od XVI wieku, a pokaźne wzmianki na jego temat możemy znaleźć w literaturze pochodzącej z początku XIX wieku. Ze względu na to, że miód lipowy otrzymywany jest wyłącznie z kwiatów lipy pochodzących z drzew, które wolne są od skażeń (ze szczególnym uwzględnieniem spalin samochodowych), jest on produktem trudno przystępnym. Ten niezwykły miód nektarowy cechuje się błyskotliwym złoto-żółtym, a czasem lekko zielonkawym kolorem. Niemniej jednak, na skutek krystalizacji zmienia on swoją barwę na kremową lub lekko pomarańczową. W dodatku, miód lipowy znamionuje się ostrym i lekko gorzkawym smakiem, który już przy pierwszym kontakcie przywodzi nam na myśl oryginalny aromat kwiatów lipy.
Warto wiedzieć, że miód lipowy (podobnie jak inne pszczele produkty) w blisko 80% składa się z węglowodanów (w tym glukozy, fruktozy oraz maltozy). Na dodatek, w składzie niniejszego artykułu wynajdziemy szereg aminokwasów, cennych witamin (w tym witamin z grupy B i witaminę C) i minerałów (takich jak: potas, magnez, wapń, sód, żelazo i fosfor). Niemniej jednak, za najcenniejsze komponenty miodu lipowego uznaje się olejki eteryczne oraz kwasy ekologiczne, które mogą wpłynąć na ulepszenie nastroju oraz zdrowia człowieka.