Miód pszczeli nawłociowy 1kg H&H
Miód nawłociowy pozyskiwany jest w Pasiece H&H - Pasieka Jerzy & Adrian Hammer. Trudno o ulepszony dom dla pszczół.
Smak miodu nawłociowego oczywiście jest słodki, ale nie aż tak dominujący. Można w nim wyczuć kwaskowate akcenty, czasem nawet lekko gorzkie. Tym niemniej, za każdym razem wyczuwa się w nim łagodny aromat kwiatów nawłoci.
Miód nawłociowy ma działanie antybiotyczne, zatem przyda się w walce z infekcjami bakteryjnymi. Wysoka zawartość węglowodanów pomaga w walce z osłabieniem i wyniszczeniem organizmu. zawiera związki odpowiadają za jego łagodne działanie przeciwzapalne, przeciwzakrzepowe, poprawiające ukrwienie. Są to m.in. Flawonoidy, olejki eteryczne, a także kwasy ekologiczne, składniki mineralne i witaminy, substancje śluzowe.
Ze względu na silne działanie bakteriobójcze dzięki zawartości antocyjanów i flawonoidów. Działa także moczopędnie. Miód nawłociowy wspomaga funkcjonowanie nerek, a także układu moczowego. Pomaga także w walce z zapaleniem pęcherza oraz kamicy nerkowej.
Miód nawłociowy, jak i każdy inny rodzaj miodu warto także stosować w okresach rekonwalescencji, a także wśród sportowców jako nietrudne źródło energii dla organizmu, który wymaga dostarczenia jej w większej ilości. Jak wspomniano, z uwagi na cechy powiększające ukrwienie ciała, można go też stosować w problemach z krzepliwością krwi, jej przepływem czy w bardziej prozaicznych dolegliwościach, jak marznące kończyny.
Miód nawłociowy możemy stosować w naszej kuchni na sporo różnych sposobów. Stanowi on znakomity dodatek do rozgrzewającej herbaty, domowych lodów, a także koktajli owocowych. Wspaniały dodatek do pieczywa, owsianki i musli. Może być komponentyem dressingów i marynat.
SKŁAD: 100% miód nawłociowy
Historia pasieki sięga lat 40-tych, około roku 1995 liczba pni (pszczelich rodzin wraz z ulem i plastrami) zaczęła z sezonu na sezon rosnąć, żeby na przełomie 2003/2004 roku przekroczyć setkę. Obecnie nasza pasieka liczy około 250 pni pszczelich wielkopolskich. Marka ma w pełni zaopatrzoną pracownię pszczelarską. Oprócz pasiek stacjonarnych prowadzone są także pasieki wędrowne - wszystko po to, aby osiągnąć jak najkorzystniejszą jakość miodów. W 2009 roku pasieka wygrała konkurs na najlepszą Pasiekę Towarową Podkarpacia, a ich miody często zajmują wysokie miejsca w konkursach.