Brak danych
Charakterystyka miodu Miody kwiatowe powstają z ich nektarów, natomiast miód spadziowy z soku drzew przerobionego przez inne owady. Głównymi jego producentami są czerwce i mszyce stołujące się na...
By zaprezentować Ci najniższą cenę został przejrzany koszyk wielu sklepów oraz hurtowni online. Niestety, ale ani jeden z partnerów na tę chwilę nie ma w magazynie produktu Miód spadziowy 375 g. Asortyment jest uaktualniany z kilkuminutowym opóźnieniem, zapraszamy później.
Miody kwiatowe powstają z ich nektarów, natomiast miód spadziowy z soku drzew przerobionego poprzez inne owady. Głównymi jego producentami są czerwce i mszyce stołujące się na igłach i liściach drzew. Wydalają one słodką ciecz, która przykleja się do liści lub igliwia. W związku z tym, że wydzielina ta jest wyjątkowo słodka, pszczoły zlizują ją i przynoszą do ula. Drzewa iglaste, na których występuje spadź to: jodła, świerk, sosna i modrzew - spadź iglasta, natomiast drzewa liściaste to: lipy, klony, wierzby, brzozy i dęby – spadź liściasta.
Miód ze spadzi iglastej w płynnej postaci ma ciemnobrązową barwę z zielonkawym odcieniem. Wydziela lekko korzenny lub żywiczny zapach. W smaku jest łagodny, korzenny i mało słodki. Po skrystalizowaniu miody spadziowe przybierają przeważnie barwę brązową z odcieniem zielonkawym albo szarym. W miodzie spadziowym jest do 9 razy więcej biopierwiastków aniżeli w miodach nektarowych.
- działanie przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe i łagodzące kaszel
Jeśli zależy nam żeby miód spadziowy jak najdłużej utrzymywał swoje wartości powinien być przechowywany w miejscu suchym i chłodnym (0 - 18°C). Należy go chronić przed działaniem promieni słonecznych i dbać o to, by po otwarciu szczelnie go przykręcać, gdyż spadziowy miód z łatwością chłonie wilgoć i obce zapachy.
Uwaga!!!Należy pamiętać, aby nie przegrzewać miodu powyżej 40 °C, gdyż traci wtedy swoje parametry lecznicze. Dlatego przed dodaniem go do herbaty lub kawy należy chwile odczekać.
Jak powstaje miód?Miód nektarowy powstaje z nektaru kwiatowego, zbieranego poprzez pszczoły miodne. Nektar pochodzi z nektarników kwiatów, czyli specjalnych gruczołów, które są zlokalizowane w kwiatach, a także z nektarników pozakwiatowych. Następnie pszczoły zbierają i transportują go do ula, a gdy dojrzeje jest zabierany poprzez pszczelarza.
KaszubyKaszuby jest to rejon solidnie zalesiony i obdarowany dużą ilością jezior, zasobny w atrakcyjne krajobrazy i czyste powietrze. Jest to raj dla pasjonatów dzikiej przyrody, którzy poszukują ciszy i spokoju. Kaszuby znajdują się w zachodniej części województwa pomorskiego.
Region ten jest jednym z najistotniej najróżniejszych obszarów w Polsce, rozciąga się od wybrzeża Bałtyku poprzez Wzgórza Szymbarskie po Bory Tucholskie. Na jego terenie wyszukamy interesujące zabytki przyrody i bogatą florę i faunę, z których wyprodukowane są zdrowe i organiczne produkty.
Piśmiennictwo
MIODY ODMIANOWE I ICH ZNACZENIE LECZNICZE Bogdan Kędzia, Elżbieta Hołderna Kędzia
LEKI Z PSZCZELEJ APTEKI Stefan Stangaciu, Elfi Hartenstein
PSZCZELE CUDA Henryka Makowiczowa
PSZCZOŁY I ICH LECZNICZE PRODUKTY Ferdynand Jośko, Jerzy Gala
MIÓD ODŻYWIA LECZY PIELĘGNUJE Renate Frank
Jeżeli tylko udało Ci się skorzystać z produktu Miód spadziowy 375 g podeślij do nas opinię i recenzję. Poinformuj innych czy relacja cena / jakość jest dla Ciebie na dobrym poziomie, jakie są Twoje wrażenia z użytkowania oraz czy możesz polecić produkt.