Brak danych
Charakterystyka miodu Miody kwiatowe powstają z ich nektarów, natomiast miód spadziowy z soku drzew przerobionego poprzez inne owady. Głównymi jego producentami są czerwce i mszyce stołujące się na...
By zaoferować Ci świetną cenę zostało przejrzane zestawienie kilkuset hurtowni i sklepów internetowych. Bardzo nam przykro, ale żaden partner w tym momencie nie oferuje produktu Miód spadziowy 1000 g. Asortyment jest uaktualniany w czasie rzeczywistym, zapraszamy później.
Miody kwiatowe powstają z ich nektarów, natomiast miód spadziowy z soku drzew przerobionego poprzez inne owady. Głównymi jego producentami są czerwce i mszyce stołujące się na igłach i liściach drzew. Wydalają one słodką ciecz, która przykleja się do liści lub igliwia. W związku z tym, iż wydzielina ta jest niezwykle słodka, pszczoły zlizują ją i przynoszą do ula. Drzewa iglaste, na których występuje spadź to: jodła, świerk, sosna i modrzew - spadź iglasta, natomiast drzewa liściaste to: lipy, klony, wierzby, brzozy i dęby – spadź liściasta.
Miód ze spadzi iglastej w płynnej postaci ma ciemnobrązową barwę z zielonkawym odcieniem. Wydziela lekko korzenny lub żywiczny zapach. W smaku jest łagodny, korzenny oraz niedużo słodki. Po skrystalizowaniu miody spadziowe przybierają głównie barwę brązową z odcieniem zielonkawym albo szarym. W miodzie spadziowym jest do 9 razy więcej biopierwiastków niżeli w miodach nektarowych.
- działanie przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe i łagodzące kaszel
Jeśli zależy nam żeby miód spadziowy jak najdłużej utrzymywał swoje wartości powinien być przechowywany w miejscu suchym i chłodnym (0 - 18°C). Należy go chronić przed działaniem promieni słonecznych i dbać o to, żeby po otwarciu szczelnie go dokręcać, gdyż spadziowy miód łatwo chłonie wilgoć i obce zapachy.
Uwaga!!!Należy pamiętać, by nie przegrzewać miodu powyżej 40 °C, gdyż traci wtedy swoje atrybuty lecznicze. Dlatego przed dodaniem go do herbaty lub kawy należy chwile odczekać.
Jak powstaje miód?Miód nektarowy powstaje z nektaru kwiatowego, zbieranego poprzez pszczoły miodne. Nektar pochodzi z nektarników kwiatów, czyli specjalnych gruczołów, które są zlokalizowane w kwiatach i z nektarników pozakwiatowych. Następnie pszczoły zbierają i transportują go do ula, a gdy dojrzeje jest zabierany przez pszczelarza.
KaszubyKaszuby jest to rejon potężnie zalesiony i obdarowany dużą ilością jezior, zasobny w przepiękne krajobrazy i czyste powietrze. Jest to raj dla pasjonatów dzikiej przyrody, którzy poszukują ciszy i spokoju. Kaszuby znajdują się w zachodniej części województwa pomorskiego.
Region ten jest jednym z najszczególniej różnych obszarów w Polsce, rozciąga się od wybrzeża Bałtyku poprzez Wzgórza Szymbarskie po Bory Tucholskie. Na jego terenie znajdziemy interesujące zabytki przyrody, a także bogatą florę i faunę, z których produkowane są zdrowe i ekologiczne produkty.
Piśmiennictwo
MIODY ODMIANOWE I ICH ZNACZENIE LECZNICZE Bogdan Kędzia, Elżbieta Hołderna Kędzia
LEKI Z PSZCZELEJ APTEKI Stefan Stangaciu, Elfi Hartenstein
PSZCZELE CUDA Henryka Makowiczowa
PSZCZOŁY I ICH LECZNICZE PRODUKTY Ferdynand Jośko, Jerzy Gala
MIÓD ODŻYWIA LECZY PIELĘGNUJE Renate Frank
Jeżeli miałeś okazję skorzystać z oferowanego Miód spadziowy 1000 g podziel się z odwiedzającymi swoją subiektywną opinią i recenzją. Poinformuj innych czy stosunek ceny do jakości jest dla Ciebie na dobrym poziomie, jakie są Twoje z korzystania, a także czy jesteś zadowolony.