Zakwaska Probio jogurt posiada największą ilość kultur bakterii ze wszelkich zakwasek tej firmy i została opracowana z myślą o wzmocnieniu symbiotycznego działania kultur. W skład zakwaski wchodzą następujące
bakterie: Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii ssp. Bulgaricus, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis, Lactococcus lactis ssp. Cremoris, Lactococcus lactis ssp. Lactis, Lactococcus lactis ssp. Lactis var. Diacetylactis.Zakwaska Probio jogurt umożliwia przygotowanie smacznego i zdrowego jogurtu domowego bez zbędnych dodatków, takich jak zagęstniki, mleko w proszku, barwniki czy cukier.
Jogurt uzyskany z zakwaski zawiera znaczne stężenie aktywnych kultur bakterii, które korzystnie wpływają na układ pokarmowy i trawienie. Zakwaska Probio jogurt jest sugerowana dla osób w każdym wieku (w tym dla dzieci od 1 roku życia), a bardzo dla tych, którzy chcą wprowadzić do diety produkty bogate w laktobakterie i bifidobakterie albo potrzebują dostarczyć żywej flory bakteryjnej np. Po leczeniu czy antybiotykoterapii.
Aby przygotować jogurt z zakwaski Probio jogurt VIVO należy innowacyjnać według następujących kroków:
1. Wypełnić buteleczkę zawierającą sproszkowaną zakwaskę do połowy mlekiem o temperaturze pokojowej i wstrząsnąć ją do całkowitego rozpuszczenia proszku.
2. Przygotować 1 lub 2 litry mleka pasteryzowanego o temperaturze 37-40 poziomów C (jeśli używa się mleka świeżego należy je wcześniej zagotować i schłodzić).
3. Dodać rozpuszczoną zakwaskę do mleka i wymieszać starannie.
4. Przełożyć mieszankę do czystych naczyń (np. Słoików) i szczelnie je zamknąć.
5. Umieścić naczynia z mieszanką w ciepłym miejscu (np. Piekarniku wyłączonym lecz nagrzanym) na około 8 godzin lub dłużej (im dłużej tym gęstszy będzie jogurt).
6. Po upływie czasu przenieść naczynia z jogurtem do lodówki i schłodzić przed spożyciem.
Zakwaska Probio jogurt VIVO jest przystępna w kartonikach zawierających 2 sztuki buteleczek z proszkiem o masie netto 1 g każda.
Zakwaski służą do przygotowania jogurtu w domu co daje gwarancję naturalności artykułu. Do jego zrobienia starczy stalowy garnek albo słoik.
najkorzystniejszy jogurt wychodzi na mleku 3,2% albo pełnotłustym.Probio jogurt polecany jest dla:- dla chcących wprowadzić do diety produkty bogate w laktobakterie i bifidobakterie;
- dla osób w każdym wieku w diecie codziennej;
- dla dzieci od 1 roku życia;
- po leczeniu, antybiotykoterapii.
1 fiolka zawiera 1 g zakwaski, która służy do ukwaszenia od 1 do 3 litrów mleka.
SKŁAD: Maltodekstryna, Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii ssp. Bulgaris, Lactobacillus acidophilus (2 szczepy), Bifidobacterium lactis (2 szczepy), Lactobacillus casei, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus paracasei, Bifidobacterium infantis
Wartości odżywcze w 100g gotowego jogurtu na bazie mleka 2% tłuszczu:
- Wartość energetyczna: 242 kJ / 58 kcal
- Tłuszcz: 2 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,4 g
- Węglowodany: 5,9 g - w tym cukry: 5,6 g
- Białko: 4 g
- Sól: 0,13 g
Najlepiej wykorzystać pełnotłuste mleko (krowie, kozie), a w sytuacji mlek roślinnych np. Migdałowego, sojowego zapoznaj się z przepisem. Jogurt można przygotować także w jogurtownicy lub thermomixie – zgodnie z instrukcją dla tych sprzętów.
Warunki przechowywania: w temperaturze +2 do +8°C przez 12 miesięcy. Realny okres transportu w temperaturze do +30°C do 10 dni.