• Pierzga 100 g - Fotografia Pierzga 100 g
  • Pierzga 100 g - Foto Pierzga 100 g
  • Pierzga 100 g - Foto Pierzga 100 g
  • Pierzga 100 g - Galeria produktu

Zdjęcia produktu

Pozostałe delikatesy

Pierzga 100 g

Opinie / recenzje

Brak danych

Podstawowe dane

  • Kategoria: Artykuły spożywcze » Pozostałe delikatesy
  • Stan magazynowy: Produkt niedostępny
Więcej cech produktu

Skrócony opis

Jak powstaje pierzga? Pyłek kwiatowy czyli męskie komórki rozrodcze roślin jest zbierany z kwiatów poprzez pszczoły, które mieszają go z śliną i miodem. Następnie przyklejają go do koszyczków...

Promocja dla Ciebie

Najlepsza cena w bazie: Brak produktu Oferta przygotowane przez sklep: Przejdź do sklepu Podobne produkty

W celu zaoferowania świetnej ceny została przejrzana kolekcja kilkuset hurtowni oraz sklepów on-line. Niestety, ale ani jeden z partnerów na tę chwilę nie oferuje produktu Pierzga 100 g. Oferty są aktualizowane real-time, zapraszamy za jakiś czas.

Pełny opis Pierzga 100 g

Jak powstaje pierzga?

Pyłek kwiatowy czyli męskie komórki rozrodcze roślin jest zbierany z kwiatów poprzez pszczoły, które mieszają go z śliną i miodem. Następnie przyklejają go do koszyczków pyłkowych znajdujących się na trzeciej parze nóg wytwarzając kulkowe obnóża. Przynoszą ukształtowane obnóża do ula i przekazują pszczołom wykonującym prace ulowe. Pszczoły ulowe wkładają je i ubijają swoimi główkami w komórki plastra, gdzie fermentują w obecności bakterii kwasu mlekowego.

cykl fermentacji sprawia zamianę pyłku kwiatowego na pierzgę. Pierzga jest głównym pokarmem pszczół. Jest widocznie lepiej przyswajalna dla pszczół i ludzi tradycyjny pyłek kwiatowy. Grudki pierzgi są z zasady o ciemnobrązowej barwie, a także nieregularnym zarysie.

Pierzga mieści:

- witaminy: A, B1, B2, B5, B6, B8, B9, B12, C, D, E, K, H,PP,
- mikroelementy: magnez, żelazo, miedź, cynk, selen, molibden, chrom, nikiel, krzem,
- makroelementy: fosfor, siarka, chlor, potas, wapń, sód,
- enzymy: inwertazę, katalazę, pepsynę, trypsynę, lipazę, laktazę i inne,
- 14 kwasów organicznych w tym arachidowy i linolowy
- 3 ÷ 3,5 % kwasu mlekowego
- ok. 35 % węglowodanów
- 3 ÷ 17 % tłuszczów ( w tym z zasady NNKT )
- 13 ÷ 32 % białka
- 9 ÷ 49 % błonnika
- pH 4,3
- oraz pełen komplet aminokwasów

swoim naturalnym składem przewyższa nawet najkorzystniejsze multiwitaminy!

Pierzga atrybuty:

- wykazuje cechy antybakteryjne przeciwko szeregowi bakterii Gram + i Gram -
- łagodzi problemy z jelitami (jednocześnie biegunki jak i zaparcia)
- parametry regeneracyjne i odtruwające, rekomendowany osobom zmagającym się z uszkodzeniami wątroby i przeprowadzającym detoks organizmu
- wspomaga osoby po zawale serca
- sprawdzi się w przypadku wyczerpania psychicznego i fizycznego
- wspiera układ immunologiczny, można momentalnie uporać się z przeziębieniem i infekcjami
- hamuje i zapobiega powstawaniu miażdżycy
- wpływa na rozszerzenie ilości czerwonych krwinek, a także hemoglobiny i żelaza!!!
- pomaga w walce z nowotworami
- skóra i włosy, stają się promienne i lepiej odżywione
- u diabetyków obniża poziom cukru we krwi
- poprawia ukrwienie tkanki nerwowej, co podwyższa wydajność umysłową
- u osób starszych może obniżyć ciśnienie krwi
- łagodzi objawy menopauzy
- daje pozytywne efekty w leczeniu prostaty
- wspomaga płodność u mężczyzn i kobiet

Pierzga wykorzystywanie:

Pierzga pszczela powinna być spożywana codziennie na czczo w wyróznionych ilościach:

- 10 gram dziennie ( 2 łyżeczki od herbaty), można to podzielić na rano i wieczór

Dzieci:

- do 10 lat ⅓ dawki dla dorosłych
- od 10 do 15 lat ½ dawki dla dorosłych

Porcję pierzgi zalewamy ⅓ szklanki wody o temperaturze pokojowej, najlepiej wieczorem lub kilka godzin wcześniej przed spożyciem. Rano dolewamy ciepłej (nie gorącej!) wody i wypijamy na czczo. Płyny zimne są gorzej wchłaniane, toteż wyróznione jest przed wypiciem dodanie ciepłej wody. Można na dodatek dodać łyżkę octu jabłkowego lub soku z cytryny by zmienić smak, gdyż dla niektórych napój ten bywa niesmaczny.

Pierzgę można jeszcze spożywać żując ją, aż do całkowitego rozpuszczenia w ustach.

Dla dzieci pierzgę można podawać np. Namoczoną w jogurcie z musli.

Pierzga kuracja:

Najlepiej sięgać po pierzgę dwa razy w ciągu roku (raz przed zimą, a drugi raz na wiosnę). Jedna kuracja nie powinna trwać dłużej niż 3÷4 miesiące, a następnie zrobić 1÷2 miesiące przerwy.
UWAGA
- Osoby, które po spożyciu pierzgi odczuwają dolegliwości żołądkowe, powinny dodać szczyptę sody, aby zmienić pH.
- Alergicy powinni zachować ostrożność. Mogą spożywać rozrobioną pierzgę, lecz pod warunkiem, że zaczną od śladowej porcji np. Parę granulek na łyżeczce i co tydzień zwiększać dawkę, aż do pełnej porcji. W przypadku wystąpienia objawów alergii, należy przerwać kurację.

Przechowywanie pierzgi

Pierzga na wolnym powietrzu nad wyraz szybko może ulec zepsuciu. Bywa atakowana poprzez grzyby, pleśnie, rozkruszka, motylicę i inne owady. Z tego powodu należy przechowywać ją w szczelnie zamkniętych naczyniach w temperaturze do 20º C.

by kuracja pierzgą pszczelą była efektywna, należy przyjmować ją regularnie!!!

Kaszuby

Kaszuby znajdują się w zachodniej części województwa pomorskiego. Region ten jest jednym z najbardziej przeróżnych obszarów w Polsce, rozciąga się od wybrzeża Bałtyku poprzez Wzgórza Szymbarskie po Bory Tucholskie.


To rejon konkretnie zalesiony, z dużą ilością jezior, zasobny w piękne krajobrazy, a także czyste powietrze. Jest to raj dla wędkarzy, grzybiarzy i wielbicieli dzikiej przyrody, którzy poszukują ciszy i spokoju. Pasjonaci wypraw rowerowych na dodatek znajdą coś dla siebie, ponieważ na terenie Zaborskiego Parku Krajobrazowego, otaczającego Park Narodowy Bory Tucholskie, znajduje się sieć licznych ścieżek rowerowych, czyli Kaszubska Marszruta.

Znajdują się tu na dodatek interesujące zabytki oraz bogata flora i fauna, z których stworzone są zdrowe i naturalne produkty.

Piśmiennictwo

PYŁEK KWIATOWY I PIERZGA W LECZNICTWIE KLINICZNYM Bogdan Kędzia, Elżbieta Hołderna Kędzia
ZAGOSPODAROWANIE I MARKETING OBNÓŻY PYŁKOWYCH – Jerzy Wilde, Paweł Grabowski, Janusz Bratkowski, Katedra Pszczelnictwa UWM Olsztyn
LEKI Z PSZCZELEJ APTEKI Stefan Stangaciu, Elfi Hartenstein
PSZCZELE CUDA Henryka Makowiczowa
PSZCZOŁY I ICH LECZNICZE PRODUKTY Ferdynand Jośko, Jerzy Gala

Parametry produktu

Kategoria

Pozostałe delikatesy

Opinia użytkowników

-

Recenzje / opinie użytkowników

Jeżeli tylko miałeś szansę korzystać z produktu Pierzga 100 g prześlij nam opinię i ocenę. Powiedz czy stosunek jakość / cena jest na satysfakcjonującym poziomie, jakie są Twoje wrażenia z użytkowania oraz czy nie żałujesz zakupu produktu.

Dodaj ocenę lub dłuższą recenzję:

Imię
Ocena
Tytuł
Opinia

Pierzga 100 g nabędziesz w sklepch

Przy typowaniu sklepu, gdzie dokonasz zakupu Pierzga 100 g weź pod uwagę ocenę danej firmy, oraz dodaj cenę ewentualnej dostawy. Jeżeli masz szczegółowe zapytania dotyczące specyfikacji produktu - adresuj je prosto do producenta lub sklepu.