Egipski Dukkah Co to jest dukkah? Dukkah (duqqa), wymawiane doo-kah, to tradycyjna egipska mieszanka orzechów, nasion i przypraw korzennych. Istnieje od czasów starożytnego Egiptu,aktualnie jest szczególnie popularny na całym Bliskim Wschodzie i co raz bardziej na świecie. Egipcjanie faktycznie wymawiają to dua'ah. A przetłumaczone z arabskiego oznacza po prostu „funt. Dzieje się tak dlatego,konwencjonalnie (i obecnie w wielu egipskich domach) jest wykonany przez ubijanie mieszanki prażonych orzechów, nasion i całych przypraw korzennych w moździerzu z tłuczkiem, aż utworzą grubą, chrupiącą mieszankę. Korzyści zdrowotne przyprawy dukkah Dukkah zagwarantuje mocną mieszankę składników odżywczych dzięki orzechom i nasionom, które stanowią większość przepisu. Udowodniono, że orzechy posiadają niemało zalet zdrowotnych, w tym zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia i pomagają kontrolować poziom cukru we krwi! W naszym prostym przepisie na dukkah używamy orzechów laskowych, które są bogate w zdrowe tłuszcze, błonnik pokarmowy i białko. Komponent ten może pomóc Ci poczuć się pełniejszym poprzez dłuższy czas, co może być perfekcyjne, jeśli próbujesz schudnąć - zniżają ryzyko przejadania się. Orzechy laskowe zawierają jeszcze witaminę E, która może wzmocnić układ niepodatnościowy i utrzymać zdrowe oczy, oraz niacynę (witaminę B3), która pomaga nam uwolnić energię z pożywienia i może wspierać funkcjonowanie układu nerwowego. Nasiona są pełne zdrowych tłuszczów i błonnika. W naszym przepisie znajdziesz mieszankę super nasion, nasiona sezamu, które są znane z wysokiego poziomu witaminy E i wapnia. Do czego używać dukkah? Sposobów korzystania z przyprawy dukkah jest naprawdę wyjątkowo dużo. Dużo zależy również od pomysłowości kucharza. Pierwszy sposób który nasuwa się na samym początku to wykorzystanie przypraw dukkah jako dipu do swego ulubionego ciasta (nad wyraz prawidłowy jest z pitą, bułeczkami maślanymi lub chlebem chałkowym) i odrobiną oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Niezwykle prawidłowo sprawdza się jako chrupiąca panierka do mięs, kurczaka albo ryb. Sprawdza się także jako dodatek do hummusu. Genialnym zastosowaniem godnym każdej kuchni jest dodanie go do sałatek warzywnych jak i owocowych. Nie pogardzą ta przyprawą także warzywa smażone na patelni, zwłaszcza brokuł albo kalafior. Czy dukkah to to samo co zatar? To często zadawane pytanie, a prosta odpowiedź brzmi: nie. Lecz dukkah i zatar to dwie bliskowschodnie mieszanki, które mogą być wykorzystywane podobnie, wyraźnie różnią się pod względem tekstury lub profilu smakowego. Pisząc w bardzo dużym skrócie i ogólnikami, zatar to mieszanka rozmarynu nasion sezamu z sumakiem. A smak dukkah to przepyszne połączenie orzechów laskowych oraz nasion. Spróbuj przyprawy w przepisie..... Pieczenie warzyw karmelizuje brzegi i wzmacnia ich słodycz. Pieczone warzywa z Dukkah łączy w sobie uzależniające smaki egipskiej mieszanki orzechów, nasion i przypraw i intensywne smaki pieczonych warzyw. To doskonałe połączenie smaków może stać się Twoim ulubionym daniem! Dukkah może być użytkowana jako dodatek, jak w przypadku pieczonych warzyw z tą przyprawą w naszym przepisieteż, jako dip do podpłomyków czy grzanek po zanurzeniu w oliwie z oliwek. Smakuje świetnie jako dodatek do dipów na bazie jogurtów, wcierany w mięso, drób czy kurczaka i choćby do jedzenia od razu jako przekąskę. Czytaj dalej....