Mąka kokosowa 1000g
typowo mąka kokosowa znajduje zastosowanie przy różnego typu wypiekach. Powinna być jednak użytkowana w połączeniu z innymi rodzajami mąki zbożowej. Jest dość ciężka. Z uwagi na to, że mąka kokosowa nie zawiera glutenu, wypieki z jej dodatkiem będą niezwykle kruche. Aby zachować odpowiednią strukturę należy dodać do ciasta więcej jajek. Pozytywnie wpływa na strukturę i dobrą wilgotność wypieków. Wykorzystuje się ją ponadto, jako dodatek do koktajli, panierek, naleśników, musli, bułeczek, sałatek owocowych czy jogurtów. Na bazie mąki kokosowej przygotujemy pyszny omlet, naleśniki i placki. Posłuży ona także do zagęszczania zup i sosów. Towar ten absorbuje więcej płynów aniżeli zwykła mąka pszenna, tak więc należy optymalnie według przepisu powiększyć ilość użytkowanej do potrawy wody.
Dla bezpieczeństwa informujemy, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające gluten.
Mąka kokosowa to kolejna alternatywa dla mąki pszennej. W przeciwieństwie do mąki wykonanej z innych orzechów jej zakup nie obciąża nadmiernie naszego portfela. Odznacza się także niskim poziomem przyswajalnych węglowodanów. Nie mieści glutenu, więc może być spożywana przez osoby chore na celiakię. To także źródło błonnika pokarmowego oraz wielu cennych dla naszego zdrowia elementów odżywczych. Wyśmienicie smakuje i atrakcyjnie pachnie. Musisz ją mieć w swej kuchni.
Wypieki na bazie mąki kokosowej są lekkie i miękkie, mają intensywny kokosowy zapach i lekko kokosowy posmak. Mąka ta zawiera więcej błonnika niż mąka pszenna. Jest go tak dużo jak w mąkach z pełnego przemiału. Jest on stanowczo ważny w naszej diecie, ponieważ reguluje pracę układu pokarmowego. Z uwagi na wysokie zawartości błonnika mąka kokosowa o mnóstwo lepiej chłonie wodę aniżeli inne warianty mąki. Dlatego też nie może ona stanowić głównego składnika ciasta. Najlepiej zmieszać ją z innym wariantym mąki. Taki zabieg sprawi, że uzyskana konsystencja ciasta będzie zadowalająca, a wypiek nie będzie się kruszył po wyjęciu z pieca.