Przyprawa Tajska z Kokosem i Solą Himalajską Przyprawa Tajska charakterystyka Marco Polo w swoich podróżach kulinarnych trafił dodatkowo do dalekiej Tajlandii. Kuchnia tajska jest niezwykłym połączeniem smaków i aromatów, gdzie słodycz łączy się z ostrością, a to wszystko jeszcze wzbogacona jest subtelnymi, świeżymi nutami ziół oraz cytrusów.Przyprawa naszej marki to rewelacyjna kompozycja przyprawa z dodatkiem wiórków kokosowych. Zapewniamy, że zaskoczy ona nie jednego poszukiwacza smaku w kuchni. Charakterystyka kuchni tajskiej
typowy tajski posiłek obejmuje pięć głównych smaków: słony, słodki, kwaśny, gorzki i pikantny. Podczas gdy tajski posiłek, może być ostra dla obcego podniebienia – szczególnie nie azjatyckiego podniebienia, jedzenie z tej części świata zagwarantuje równowagę wszelkich 5 wyżej wymienionych smaków. Co więcej, tajskie jedzenie to z zasady nieskazitelny wygląd posiłku, więc można się spodziewać kolorowych sałatek, ryżu na parze o perfekcyjnie stożkowym oraz świeżych i egzotycznie wyglądających warzyw. Warto też wspomnieć że pad thai jest narodowym daniem Tajlandii. Przyprawa Tajska – wyjątkowość unikalności smaków
Tym, co tak szczególnie różni tajskie jedzenie od innych kuchni, jest użycie kontrastujących smaków. Tajskie jedzenie w tym nasza przyprawa łączy ostre przyprawy ze słodkimi, lekkimi smakiem kokosa z świeżym cytrusów. Warstwowe smaki tajskiego jedzenia powodują, iż każde danie wydaje się zupełnie unikatowe i to odróżnia je od potraw w innych kuchniach azjatyckich. Dzięki naszej przyprawie tajskiej jesteś wstanie nadać daniu ten specyficzny wątek
Historia kuchni tajskiej
Dawniej zwierzęta wodne, rośliny i zioła były szczególnie modnymi składnikami większości tajskich posiłków. Unikano pokaźnych ilości mięsa, częściowo dzięki buddyjskiemu pochodzeniu, a zamiast tego paski mięsa doprawiano ziołami i przyprawami albo gotowano albo pieczono, a następnie szatkowano. Tradycyjna kuchnia tajska polegała kiedyś na duszeniu i pieczeniu dania, albo jego grillowaniu. Jednak obszar, który jest dzisiaj Tajlandią, Laosem, Birmą (Myanmar), Kambodżą i Wietnamem, został zasiedlony przez starożytnych Chińczyków około 1400 lat temu. Wraz z migracją Chińczyków do Azji Południowo-Wschodniej smażenie w głębokim tłuszczu stało się na tych terenach wyjątkowo popularne. Do czasów dzisiejszych tradycyjnymi daniami tajskimi pozostają pad thai (smażony makaron) i khao pad (smażony ryż). Z czego się składa standardowa tajska mieszanka przypraw? Tajskie mieszanki przypraw nieraz łączą mnóstwo egzotycznych składników. W naszej mieszance tym komponentyem jest kokos, kolendra i nutka cytryny. W niektórych mieszankach przyprawy tajskiej można znaleźć składniki takie jak trawa cytrynowa, galangal i liście limonki kaffir, z popularnymi przyprawami, takimi jak imbir (kuzyn galangalu), by uzyskać ten wyraźny tajski smak.
Spróbuj dodać naszą przyprawę do smażonych warzywa i posypać je w dodatku świeżą kolendrą albo posyp nią sałatkę z posiekanej zielonej papai i kiełków fasoli. Możesz również użyć je do przyprawiania warzyw gotowanych na parze i ryżu jaśminowego lub połączyć ze zrobionym szybkim sosem orzechowym, mieszając masło orzechowe, tamari, oct i wodę i naszą przyprawę. Smak Tajlandii w całej okazałości!