Marokańskie Ras El Hanout Ras el hanout charakterystyka Ras el hanout jest to marokańska mieszanka przypraw. Podobno każdy dom czy każda restauracja ma swój własny przepis dlatego jej smak może być przeróżny. Przypomina nieco curry z jego ostrymi wrażeniami smakowymi, można także wyczuć roślinny zapach i ogólnie intensywny posmak. Jest niezwykle uniwersalna, a dodana do kurczaka i warzyw nadaje złotego koloru i dodaje potrawom ostrzejszych tonów. Pół łyżeczki dodane do szklanki ryżu lub kaszy kuskus podczas gotowania wzbogaca ich zwyczajny posmak. Ciekawym pomysłem może być natarcie przyprawą całych płatów grillowanej baraniny. Używana jest do Tajin (Tażin) potrawy z mięsem (jagnięcina, drób, baranina) i warzywami podawanej z kuskusem. wykorzystanie ras el hanout w kuchni Ras el Hanout jest korzenny, cierpki i gorzki, lecz jest także słodki ze względu na gałkę muszkatołową, cynamon i goździki. Nie jest pikantny, jak mogłoby się wydawać – po prostu ciepły. Ze względu na swoje solidne smaki jest wspaniałą marynatą lub przyprawą do nacierania mięs i tradycyjnie używa się jej w tajinach i gulaszach. Jaka jest różnica między garam masala a ras el hanout? Ras el hanout to mieszanka północnoafrykańska, a garam masala pochodzi z Indii. Dla porównania mieszanki garam masala przeważnie zawierają tylko około ośmiu przypraw, a w ich skład na ogół wchodzi kardamon wraz z cynamonem i goździkami. Spróbuj przyprawy w przepisie..... Kuchnia marokańska jest nad wyraz zdrowa, przynajmniej w ogólnym stwierdzeniu. Większość potraw posiada warzywa i jest oparte na produktach pełnoziarnistych, świeżo przygotowanej żywności, przyprawach i słodkich owocach. Szczególnie rzadko używa się w niej rafinowanego cukry oraz smażenia na głębokim tłuszczu. Potrawy z Maroka zawierają nad wyraz nieraz jagnięcine, która jest chudsza niż czerwone mięso i kuskus, który jest zdrowszy niż ryż. Czytaj dalej....
Czasami potrzebujemy szybkiego, zdrowego posiłku ze elementów, które mamy pod ręką. Do bazy tego przepisu potrzeba tylko kilku prostych elementów takich jak kasza kuskus, bataty czy ciecierzyca. Dla smaku dodajemy garść przypraw w tym ras el hanout, cytrynę, a także czosnek. Czytaj dalej....
Marchewka i ciecierzyca duszone z pikantnymi, aromatycznymi przyprawami, w tym z kurkumą, cynamonem i niezwykle popularną w Maroku ras el hanout. Smakują wyśmienicie a odrobina miodu dodaje potrawie dopełniającej słodyczy. W tym przepisie preferujemy ziarno ciecierzycy moczone przed ugotowaniem zamiast z puszki. Jeśli chcesz pójść w nasze ślady, daj sobie dodatkowy czas na moczenie ciecierzycy przez całą noc, a następnie gotuj ją do miękkości. Można to zrobić z obszernym wyprzedzeniem, ponieważ możesz zamrozić ugotowaną ciecierzycę, tak długo, jak nie będzie potrzebna. Czytaj dalej....
Połączenie smaków jest niesamowite, podobnie jak jaskrawe odcienie tego spektakularnego dania. Klopsiki ras el hanout zabiorą nas w podróż smakową po Bliskim Wschodzie. Przepyszne ugotowane w niebiańsko złocistym sosie z przyprawami, ziołami, czosnkiem i ziemniakami. Ras el hanout to północnoafrykańska aromatyczna mieszanka przypraw, która jest lubiana w kuchni Bliskiego Wschodu. Jest pyszna i można ją użyć do wszelkiego! Czytaj dalej....