Olej z ostropestu ma spore użycie w kuchni.
Spożywa się go na zimno, jako dodatek do sałatek, sosów i dipów. Nie dodajemy go do gotowania ani smażenia.
Olej z ostropestu ma lekko gorzki, orzechowy smak i żółto-brązową barwę. Znajduje się w ciemnych, szklanych butelkach. Jest uwielbiany przede wszystkim za występowanie sylimaryny, lecz to nie jedyny wartościowy składnik tego towaru. Olej z ostropestu to także źródło flawonoidów, witaminy C, kwasu linolowego, fitosteroli i garbników.
Spożywanie oleju z ostropestu plamistego tłoczonego na zimno poprawnie wpływa na skórę (można go używac w sytuacji AZS, oparzeń, wysypki, trudnogojących się ran), działa regenerująco, odkażająco i przeciwzapalnie. Wspomaga leczenie cukrzycy. Wzmacnia niepodatność organizmu. Olej najistotniej znany jest ze swoich właściwości pomocnych przy regeneracji wątroby i przy schorzeniach nerek - powoduje wówczas oczyszczanie tych organów z zalegających toksyn. Zalecany w kuracji antyalkoholowej.
Olej linolowy który wchodzi w jego skład wspomaga walkę organizmu z rozwijającymi się nowotworami.
Ostropest plamisty nazywany jest dodatkowo mleczny ostem. Łatwo go rozpoznać po typowych liściach pokrytych białymi plamami. Legendy głoszą, że plamy te powstały z kropel mleka Maryi, które opadły na roślinę w czasie karmienia drobnego Jezusa.
Lecznicze parametry ostropestu zostały odkryte już w czasach starożytnych. Wzmianki na jego temat pojawiają się już w pracach greckiego botanika Teofrasta z Eresos. W dodatku inni starożytni badacze wskazywali na szereg korzyści zdrowotnych wynikających ze stosowaniu ostropestu. Wielki opis działania ostropestu spotkamy także w zapiskach Hildegardy z Bingen, znanej uzdrowicielki.
Uwagę współczesnych naukowców ostropest kieruje zwłaszcza na imponującą zawartość sylimaryny. Dziś wiemy, że cenne cechy preparaty z ostropestu zawdzięczają właśnie temu związkowi.
składniki: zimnotłoczony olej z nasion ostropestu.
Kraj pochodzenia: UKRAINA.
Najlepiej przechowywać go w lodówce (ze wzgl. Na niską temperaturę może zgęstnieć - nie wpływa to na jego atrybuty).
Na dnie butelki może pojawić się osad, przed zastosowaniem oleju sugerujemy wstrząsnąć butelką.
Olej nie jest sugerowany dla kobiet w ciąży i karmiących piersią oraz dzieci poniżej 12 roku życia.
Dawkowanie: dorośli i dzieci powyżej 12 roku życia: 1-2 łyżeczki dziennie na czczo.